Vandre på Bornholm

Oplev Bornholm til fods

Der er ca. 120 kilometer hele vejen rundt om Bornholm. Øen er velsignet med en flot kyststi, der bevæger sig hele vejen langs øen, og i store træk er tydeligt markeret, hvilket gør det nemt og overskueligt for besøgende.

Gæster til Bornholm ankommer alle sammen til Rønne. Dette er derfor et naturligt sted at starte en vandreferie. Afhængig af fysisk formåen kan man gå rundt Bornholm på alt fra 24 timer til 12 dage. Vi synes, at man kommer tilpas hurtigt rundt, når man går i syv dage.

Kyststien er markeret med gule mærkater på små stolper ca en halv meter over jorden.

Rønne – Hasle

Turen fra Rønne til Hasle er på ca. 15 kilomter og bevæger sig i flat landskab. Kyststien bevæger sig dels langs stranden, der går fra Antoinette videre over i Skovly og Hasle, men dele af stien nydes også i skoven. Nordskoven og Blykobbe er et smukt skovområde, hvor kyststien ligeledes bevæger sig op.

I Hasle er der flere gode alternativer til overnatning, som egner sig til vandreferie. Se mulighederne her.

Hasle – Allinge-Sandvig

Kyststien fra Hasle til Allinge-Sandvig strækker sig lige over 20 kilometer. Det er en af de mere kuperede strækninger, hvor det primært går op ad. På vejen vil man møde nogle af de mindste fiskelejer på øen, smuk natur, og komme forbi en af øens største turistattraktioner.

Det første der møder en efter Hasle er fiskerlejerne Hellig Peder og Teglkås. Der er ikke meget mere end få både og et par huse her. Meget idylisk og smukt, dog skal man ikke forvente at kunne proviantere her. Det skal gøres fra rutens start i Hasle.

Efter fiskerlejerne og inden Allinge-Sandvig kommer man til tre historiske steder: Jons Kapel, Hammershus og Salomons Kapel.

Trætte og ankommet til Allinge-Sandvig handler det om at finde noget at spise og drikke. Se vores forslag her.

Allinge-Sandvig – Gudhjem

Fra det nordlige Bornholm falder stigningerne. Generelt går man mod lavere højder, hvilket kan mærkes når man går. Dog er der enkelte stigninger tilbage. Særligt på denne del af ruten.

Turen er på lidt under 20 kilometer. En personlig favorit dukker op på den første del, når man går fra Allinge-Sandvig til Sandkaas. En smal sti, hvor man har skov og stenvæg som baggrund til øens, mens vandet ligger lige nedenfor. Her finder man ofte ro og fred. Til de der bor i Allinge, anbefaler vi denne tur på 4-5 kilometer.

Efter Tejn og Sandkaas overlades man til naturen. Stien forlader landevejen for enten at bevæge sig på kystsiden eller landsiden ift. landevejen. Man kommer forbi Døndalen og Helligdomsklipperne cirka halvvejs, hvor vi anbefaler at stoppe op. Vær opmærksom på, at Døndalen ikke ligger på ruten, men er en afstikker.
Tilgengæld ligger Bornholms Kunstmuseum midt på ruten, hvorfor man ikke skal snyde sig selv for denne arkitektoniske perle.

Inden man ankommer til Gudhjem går man igennem Salene Bugt. Man fornemmer, at vejen slår et knæk til venstre, efter at have gået stik syd fra Sandkaas af. Stop op, kig tilbage, og nyd udsigten over hele den nordøstlige kystlinje. Det er et af vores foretrukne udsigtspunkter, hvor man bare skal nydeøjeblikket.

Det første man kommer til i Gudhjem er Nørresan. Få noget at drikke og spise her, inden I bevæger jer til Hotel Klippen, som er det bedste sted i byen.
Se mere her.

Gudhjem – Svaneke

Ruten er på ca. 19 kilometer. Bor man på Hotel Klippen, er kyststien nedenfor. Herfra går man direkte til Melsted, inden man for alvor kommer ud i naturen. Randkløve er betegnelsen for det naturområde der strækker sig syd for Melsted indtil Bølshavn. Her kan man bl.a. opleve Haralds Havn, der er en lille hemmelig havn der befinder sig omkring Ypnasted. Havnen er sprængt ind i klipperne. På grund af den hemmelige placering, kom den til sin ret, da Bornholmerne hjalp jøderne med at flygte til Sverige. De sejlede ud netop fra Haralds Havn.

Ift. de små fiskerlejer mellem Hasle og Allinge-Sandvig, er de lidt større på Østkysten. Efter Ypnasted kommer man til Bølshavn og Listed. Her er der både bade- og spisesteder, som giver anledning til kort ophold. Overnatning bør dog ske i Svaneke, og allerhelst på Hotel Siemsens Gaard.

Svaneke – Snogebæk

Når man bevæger sig på østsiden har man mulighed for nogle særligt smukke morgener, med solens opstigelse i øst. Vi synes man skal forsøge mindst en morgen, at komme tidligt op, så man kan få den for sig selv. Et godt sted at nyde udsigten fra, kan være enten mellem Svaneke og Årsdale, eller mellem Årsdale og Nexø.

Begge steder har et smukt klippelandskab kombineret med flotte græsarealer, hvor man er overladt til sig selv.

Turen er generelt flad og kort med sine ‘kun’ ca. 15 kilomter.

På ruten kommer man forbi en af øens bedste strand, Balka Strand. Snogebæk by ligger i forlængelse her af. Skal man bo i Snogebæk er det Hotel Pensionatet som gælder. Alternativt går man tilbage til Balka (tre kilometer), og bor på et af de to hoteller der.

Snogebæk – Boderne

Disse ruter strækker sig henover Bornholms sydlige landskab. Det er kendetegnet ved at være flat. Samtidig er klipper udskiftet med klitter og sand. Afhængig af person, er dette enten nemmere eller sværere.

Ruten er 20 kilometer lang.

Selvom det er sand man går meget I, er det ikke hvilket som helst sand. Det er nemlig Dueodde strand meget af det. En strand der af nogen betragtes som en af de bedste badestrande i Europa, med noget af det fineste sand.

Efter Dueodde Fyr (Ca. 8 kilometer) er underlaget igen skovsti. Der kommer et særligt smukt stykke inden Øster Sømark, der hedder Slusegården. Man tror man bevæger sig i en privat have, men det er offentlig sti. Udnyt muligheden til at få en god røget sild ved ankomsten til Østre Sømark. Læs om Bakkerøgeriet her.

Fortsæt langs kyststien, hvor der igen kommer strandstykker. Afslutningen sker i den lille fiskerby Boderne. Her har man siden sommeren 2018 sat shelter op nede ved havnen, hvor netop vandrer, har mulighed for at overnatte uden betaling. Det er først til mølle.

Boderne – Rønne

Den sidste del af ruten minder i terræn meget om strækningen fra Snogebæk til Boderne. Det er sand og klitter der mere eller mindre afløser hinanden hele tiden. Det er udpræget fladt, dog med få momenter af stejle trappestykker, når man skal op/ned fra stranden.

Turen er lige under 20 kilometer, og slutter i Rønne. På vej dertil kommer man til Arnager. En lille by der er gemt væk fra hovedevej. Særligt havnen er charmerende, som man kommer til, ved at følge den lange gangbro fra fastlandet.
På vejen til Rønne gør man også forbi Bornholms Lufthavn. Et lille stykke skovsti mellem lufthavnen og vandkanten. Meget spændende, hvor man får et direkte indsyn til lufthavnen og dens operationer.