Svaneke

Danmarks ældste handels stad

Svaneke i dag

Svaneke er en smuk by som ligger på den bornholmske østkyst, lige der hvor kysten ‘knækker’ sydover mod Nexø. Mange betegner Svaneke som en kulturby, da mange kunstnere, musikere og forfattere kommer til byen, eller bor der fast.
Svaneke har sin egen skole, hvilket giver byen et liv året rundt. Generelt er det en initiativrig by, der gør det attraktivt at besøge byen.

Svaneke Torv er et naturligt samlingspunkt for den lille by med knap 700 indbyggere. Her er der marked stort set hver lørdag. Det er primært kunsthåndværkere, som udstiller sin værker. Skal man have stillet sin sult eller slukket sin tørst, findes der mulighed for det på torvet, hvor Svaneke Bodega er placeret samt Svanekes Bryghus.

Går man fra torvet ned mod havnen kommer man til Glastorvet. Her er ingen biler, hvilket giver en anden ro. Her kan man finde udendørsservinger i solen og i læ for en eventuel østenvind.

Nede ved havnen kan man opleve byens sidste fisker, som fortsat fisker og sælger fra kajen. Går man til venstre mod Listed i nord, kommer man til et nyt havnebad. Mange lokale kommer her særligt om morgenen. Om sommeren er det primært unge mennesker, der benytter sig af rampen. Længere henne langs kysten, har man efterhånden fået et mindre mad-mekka. Her kan man købe fish & chips, is m.m., som kan nydes i klipperne.

Går man istedet til højre når man kommer til havnen, så kommer man til Hullehavn. En gammel havn, der nu mere benyttes som det foretrukne badested og strand.

Spise- og badesteder

Beyers Sushi
Kasper Beyer har åbnede sin sushirestaurant i Svaneke i 2018. Den åbner omkring påske for at have åbent til og med august som minimum. På trods af den korte levetid er det hurtigt blevet en lokal favorit blandt folkene i Svaneke.

Udbudet er klassisk for en sushi restaurant når man ser på fisketyper og variation af udbudet. Det er oplagt at tage med og nyde i klipperne i og omkring Svaneke.

Fish & Chips
I forlængelse af den lokale sildefabrik, Christiansø Pigens Sild, findes der et mindre steed, hvor man få fish & chips. Enten som en stor frokost eller mindre aftensmad, der kan nydes med udsigt til vandet. Dette er stedets eneste ret, som de er blevet eksperter til at lave. Og noget der kan skabe kø en sommerdag.

Svaneke Bryghus
På Svaneke Torv ligger det gamle bryghus. Da produktionen blev for stor til lokalet, rykkede man ind med en restaurant af samme navn i stedet.  Her kan man selvfølgelig smage størstedelen af de ølsorter, som bryghuset producerer lidt længere oppe ad vejen. Maden er familievenlig med salatbuffet, enkle forretter og primært kød til hovedret. En favorit blandt mange børnefamilier.

 

Hullehavn
Den tidligere havn er en favorit blandt de lokale, og et samlingspunkt både dag og aften, for dem der bor i Svaneke. Man ser stedet tidligere formål, da den lille mole stadig er synlig. Dog fungerer den nu som en badebro for de badende gæster. For enden af molen er der en vippe, til dem der skulle foretrække det.

Hullehavn er den perfekte kombination, for dem der både kan lide det bløde sand og de charmerende klipper. Bugten hvor man ligger i er sandbelagt, mens man bader i klippeskærene. En sjælden kombination, der gør det attraktivt. Ved Hullehavn er der også en kiosk, hvor man kan købe mad og drikke. Enten kan man nyde det ved sit håndklæde eller i de bløde møbler som kiosken råder over. Desuden er der et offentlig toilet, for de badegæster der skulle få brug for det.