Svartingedalen

Svartingedalen på Bornholm er en gemt perle, som de færreste kender til. Den er omgivet af små stier, skov, gamle træbroer og klippemasser. Dalen fik sin endelige udformning ved sidste istids slutning. Før i tiden var dalen privatejet, men i dag er den fredetlæs fredningsdokumentet her. I sommeren 2019 blev den indhegnet, så der kunne sættes kvæg ud til naturpleje af det fredede område. Herunder kan du læse vores komplette guide, hvor vi giver svar på de mest hyppige spørgsmål.

Overnatning ved Svartingedalen

Vi er en bornholmsk rejsearrangør med 25 års erfaring med et bredt udvalg af overnatningssteder på Bornholm. Vi gør en dyd ud af at hjælpe turister med alt lige fra overnatning til færgebilletter til aktiviteter, og service er en af vores kernekompetencer. Se mulighederne for overnatning ved Svartingedalen her.

Hvor ligger Svartingedalen?

Det er de færreste, som kender til Svartingedalen, men hvorfor? Det er formentlig den dårlige skiltning og reklame af dalen, som gør seværdigheden mindre besøgt end andre seværdigheder på Bornholm.

For naturen fejler skam intet. Dalen er en gemt perle, som er rig på fugleliv og sprudler af grøn natur – et paradis for naturelskere. Der er mulighed for gode vandreture og fuglekiggeri.

Dalen ligger på Nordbornholm for enden af Kirkedalsvej 25 i byen Rutsker. Du kan også vælge at parkere i den anden ende af dalen ved Simblegårdsvej 24.

Parkering ved Svartingedalen

Der er muligheder for parkering ved dalen. Du kan vælge at parkere ved Kirkedalsvej 25, som befinder sig i den lille by Rutsker. Den anden mulighed for parkering er ved Simblegårdsvej 24, som er lokaliseret i den modsatte ende af dalen.

Kort over Svartingedalen

Her er et kort over dalen:

Kort over Svartingedalen

Kort over Svartingedalen

Hvor lang er Svartingedalen?

Dalen er en 4 km lang sprækkedal, som ligger tæt på Hasle.

Vandretur i dalen

Den enestående natur giver anledning til nogle unikke vandreture. Dalen byder på naturstier, som de fleste kan være med til. Dog frarådes dårligt gående og folk med barnevogne at gå på stierne, fordi skovbunden er fugtig og glat – selv om sommeren. Du kan med fordel tage noget ordentligt fodtøj på som f.eks. vandrestøvler eller gummistøvler.

En lille fortælling

Vi har selv besøgt dalen og vandret på stierne op til flere gange i både forår og efterår. Senest var en søndag i efteråret 2019, og her var skoven smukt klædt i efterårsfarver med solskin på.

Svartingedalen er en meget frodig underjordisk sprækkedal, som er temmelig overset og godt gemt. Selvom vi har boet på Bornholm i noget tid nu, hørte vi om dalen ved en tilfældighed. Desværre ser man ikke området fra vejen, og skilte er der heller ikke mange af.

Selve dalen er placeret lidt mærkeligt, for det er en stor sprække i marken med vild skov og en å hele vejen igennem. Som tidligere nævnt er der et rigt fugleliv, og det skulle være et paradis for fuglekiggere.

Når man træder ind i dalen, føler man, at man bevæger sig midt inde i en jungle. Dog er der en sti, som man kan følge og en å som snor sig langs stien med væltede træer til højre og venstre. Det er et meget naturskønt område og roen her er magisk.

Efter at have gået turen kan vi meddele, at dårligt gående, ældre og folk med barnevogne ikke egner sig til dalens terræn. Det er et lidt vanskeligt terræn, som kræver alligevel kræver lidt balance og styrke en gang i mellem. Det skyldes mest af alt den fugtige skovbund, som ofte er glat. Vandrefodtøj og en god vandrestav kan i hvert fald gøre underværker i det terræn.

Som afslutningsvis har vi listet en række billeder fra efterårsturen i dalen, som du kan se herunder. Vi ønsker dig en rigtig god vandretur og giver vores varmeste anbefalinger af Svartingedalen som seværdighed.

En bedårende, gammel trætrappe ned til stien i Svartingedalen

En bedårende, gammel trætrappe ned til stien i Svartingedalen

Med faldne blade som fylder det meste af dalen har efteråret for alvor meldt sin ankomst

Med faldne blade som fylder det meste af dalen har efteråret for alvor meldt sin ankomst

Bakke Å snor sig gennem Svartingedalen

Bakke Å snor sig gennem Svartingedalen

Grønne blade i Svartingedalen

Grønne blade i Svartingedalen

Blå himmel på en efterårs vandretur

Blå himmel på en efterårs vandretur

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *