Rønne

Bornholms hovedstad

Rønne i dag

På grund af byens status som øens hovedstad fylder byen mange funktioner. Her finder man bl.a. Bornholms Regionskommune, lokalavisen Bornholms Tidende, Slagteriet, der er øens største arbejdsgiver m.fl.

Den gamle bydel med de brostensbelagte gader og bindingsværkshuse ligger i gåafstand lige syd for gågaden og centrum af Rønne. Her kan man drømme sig tilbage til gamle tider, mens man bevæger sig igennem de snævre gader og mærker historiens vingesus. Øens største kirke, Sankt Nicolai kirke ligger også i Rønnes gamle bydel. Kirken er det første man ser, hvis man kommer med færgen, når man lægger til i Rønne havn. Ved kirken findes en fantastisk udkigspost, hvor man ser havnen nedenfor. Af andre kulturelle bygninger finder man også Rønne Teater. Teateret er stadig aktivt og er Danmarks ældste teater.

I Rønnes centrum finder man også starten af gågaden (St. Torvegade). Ved gågaden og de omkringliggende gader findes der flere parkeringsmuligheder, hvis man kommer med bil. I Rønne er der pga. erhvervslivet aktivitet året rundt – Måske lidt mindre i juni, juli og august, hvor turisterne trækker ud på øen. I Rønne finder du på restauranter og caféer flere steder live musik, i forbindelse med, at deres udendørsservering er åben. Der er ligeledes torvedage i Rønne, hvor madproducenter kommer til byen, for at sælge deres produkter.

Strande

Opholder man sig i Rønne og vil man benytte en dag ved stranden findes der flere muligheder.

Galløkken
Stranden ligger i det sydlige Rønne. Man passerer den når man kører fra centrum mod lufthavnen. Stranden består af mange mindre bugte, hvor mange af dem har sin egen karakteristik. Gældende for de fleste er, at vandet er klart, sandet fint dog med lidt sten i vandkanten. Det er godt for børnefamilier, da de mange bugte afgrænset af stengærde, gør det nemt for forældre at holde øje med deres børn. Stranden strækker sig fra Rønne Vandrerhjem og helt hen til Fredensborg Badehotel. Langs strandvejen findes der flere veje som fører ned til parkering og efterfølgende stranden. Der er gratis parkering alle steder. Vil man gå fra centrum tager det 20 minutter mens det tager 10 minutter på cykel. Vær opmærksom på, at der ikke er offentligt toilet ved stranden.

Antoinette
Stranden ligger mod nord, når man kører mod Hasle fra centrum. Sandkysten strækker sig helt til Hasle, dog er det ikke al kyststrækning der egner sig til at sole og bade. Vanddybden er lidt lavere end Galløkken og Antoinette er den eneste strand i Rønne, hvor der er livreddere (dog kun i højsæsonen). Den ligger tæt på Nordskoven camping, hvor man kan handle mad og drikke. Der er ligeledes et toilet der kan benyttes ved nedgangen til stranden.

Nørrekås
Den mindste af de tre strande, som ligger lige nedenfor Griffen Spa Hotel, og ved siden af den lille småbådshavn i Rønne. En strand der benyttes af de mange lokale til en aftendukkert, da den ligger så centralt og der samtidig er en badebro. Ved stranden ligger Nørrekås Ishus, hvorfra man kan forsyne sig med is og kaffe.

  

Restauranter

Restaurant det røde Pakhus
Restauranten er en af tre restauranter på Bornholm, der drives af Daniel Kruse og Troels Madsen. Alle tre restauranter er kendt for god og velsmagende mad til en meget god pris. Maden er moderne med lokale råvarer.
Til frokost serveredes der smørrebrød mens der til aften er en 4-retters menu.

Casa Mia
Et lille italiensk spisested i en sidegade til St. Torv. Deres pizzaer er særligt gode, men prøv også deres gode pastaretter. Alt laves fra bunden. Man kan enten nyde maden i restauranten, eller tage den med hjem, ned til stranden, eller hvor man nu vil nyde sin aftensmad.

Restaurant Texas
Ved gågaden lige ved Laksetorvet ligger Texas. En amerikansk inspireret restaurant hvor man kan få bøffer. De kommer i alle former og størrelser. Vi garanterer, at selv de mest sultne går mætte herfra. Er der sport vises det ofte i fjernsynet. Oplagte sted for familien der vil ud og spise.

Historie

Rønne har aner helt tilbage fra 1200-tallet. Byen var oprindeligt et lille fiskeleje, beliggende mellem to naturlige rev. I slutningen af 1200-tallet blev Sankt Nicolai kirke bygget for at hædre folket på havet. Først fra 1600-tallet blev Rønne et administrativt centrum, da man forlod Hammershus, der indtil da havde været det. Det var også i denne tid, at de bornholmske jernbaner blev anlagt, hvor Rønne var et naturligt centrum. Der gik strækninger fra Rønne til Allinge-Sandvig og fra Rønne til Nexø.

Selve 2. verdenskrig forløb efter forholdene roligt i Rønne, og generelt indtraf ikke de store krigshændelser. Dog var der større dramatik da krigen sluttede. Danmark fejrer sin befrielsesdag d. 4. maj 1945. Men blot tre dage senere blev Rønne og Nexø bombet af russerne. De besatte Bornholm indtil 5. april 1946 – Næsten et år efter Danmarks befrielse.

I 1970 blev Rønne en kommune på Bornholm. I 2003 slog man Rønne sammen med Bornholms fire andre kommuner, til Bornholms Regionskommune, som stadig er kommunen i dag. Kommunalbestyrelsen afholder sine møder i Rønne, hvor borgmesteren og administrationen har sine kontorer.