Lokale fødevareproducenter på Bornholm

Bornholms fødevareproducenter

Bornholm er blevet et mekka for folk der gerne vil blive en del af fødevarebranchen. For eksempel er der nu flere restauranter, som turister rejse efter for at opleve.

Men også fødevareproduktion har fået et løft. På Bornholm dukker de små producenter op. Flere af dem er så dygtige, at udvikle sig til større virksomheder, der lykkes med at sælge deres varer på tværs af landegrænser.

Vi har fundet frem til nogle af  vores favoritter, og dem hvor man har mulighed for at komme på besøg hos, når man er på Bornholm.

Hallegård, Østermarie
Det startede som et lille lokalt slagteri, der kunne være et supplement til det større slagteri i Rønne. Siden er det vokset til en lille gårdbutik, en café og en række pop-up arrangementer med flere kendte kokke fra hele Danmark.

Jørgen Christensen blev først kendt for sine fantastiske spegepølser og skinker. Efterfølgende tilføjede han udskæringer af kød til sin produktportefølje. Alt dette blev solgt fra en mindre varevogn, på de forskellige markeder rundt om på Bornholm i weekendenderne.

Stedet kan være svært at finde, da det ligger tilbagetrukket fra de store veje. Men finder man Østermarie, og drejer ind mod landet, er der skiltet til Jørgens slagteri og gårdbutik.

I gårdbutikken kan man handle med hjem til aftensmaden eller madpakken. I Caféen kan man bl.a. nyde en anretning med deres forskellige pølser og skinke.

Bager Dam, Åkirkeby
Et mindre bageri midt på øen, men med stor rækkevide. Bageriets genekendelige kiks har længe været eksporteret til hele verden. Mange kender dem fra osteborde rundt om i hjemmene og på restauranter. Kikesene kan selvfølgelig købes i familiens eget bageri, hvor man også kan få de sædvanlige ting, som et bageriudsalg tilbyder.

Bageriet drives nu i tredje generation. Da stifteren Johannes Dam stoppede tog sønnen Jesper over. Nu er det Jespers søn, Jakob, som er kommet tilbage fra København for at køre bageriet videre.

Karamel Kompagniet, Gudhjem
I Gudhjem laver Anna og Carsten flødekarameller på gammel familieopskrift fra England. Eftersigende er det svært at lave bløde flødekarameller, men dette er de lykkedes med i Gudhjem. Så meget, at folk kører til Gudhjem for at få karameller med sig hjem fra ferien.

Butikken ligger på den stejle bakke der fører ned til Gudhjem Havn. Der var her de i sin tid startede med at koge karamellerne. Produktionen er dog vokset så meget, så de nu laves et andet sted.
Hvis man ikke når at komme til Gudhjem, kan man købe karamellerne i flere af de bornholmske dagligvarebutikker.

Lakrids by Bülow, Svaneke
Formentlig det mest kendte produkt fra Bornholm i nyere tid? De små lakridser fra Svaneke har ikke bare taget Danmark med storm, men hele verdenen. Johan begyndte sit eventyr hjemme i sit mors køkken. Siden flyttede han ned til Glastorvet, hvor der den dag i dag stadig er en lakridsbutik. I dag produceres lakridserne på Sjælland, men man kan stadig se, hvordan lakridser laves, hvis man besøger butikken i Svaneke.

Alle smagsvarianter er at finde nede i den lille butik. En oplagt rejse- eller værtsgave.

Svaneke Bryghys, Svaneke
Bryggeriet startede sin produktion i det store bindingsværkshus midt på Svaneke Torv, som i sin tid er en gammel gård. På grund af den store succes som bryggeriet siden har oplevet, er produktionen af de mange øl flyttet til udkanten af byen (Når man kører mod Østermarie). 

I de oprindelige lokale på torvet i Svaneke er der nu restaurant, hvor alle øllene selvfølgelig kan nydes til. Der er også mulighed for, at handle med hjem. Stedet tilbyder også ølsmagninger, for dem der gerne vil have lidt baggrundsviden til de øl man drikker.

Høstet, Ibsker
Høstet er en af de første havtorn plantager i Danmark. På markerne i Ibsker (mellem Svaneke og Nexø), dyrkes der økologiske havtorn. Folkene bag er Camilla og Mads, der er flyttet til Bornholm fra Sjælland, for at forfølge drømmen. 

Udover at dyrke havtorn producerer de også en række produkter med udgangspunkt i deres egne havtorn. Bl.a. havtornmarmelade, saft, sirupper og tørrede flager. De kan alle købes i deres gårdbutik, på hverdage mellem 15 og 17, fra april til september.