Gudhjem

Klipper og kyst

Gudhjem i dag

Mellem Allinge-Sandvig og Svaneke ligger Gudhjem. Byen var den første på Bornholm der begyndte at ryge sild. Noget der siden er blevet et kendetegn for hele Bornholm. Sildene røg man om sommeren, mens man røg pølser om vinteren. Man ser derfor mange flere skorstene i Gudhjem, til sammenligning med de andre byer. Også selvom, at de fleste ikke er aktive den i dag.

Gudhjem er det nærmeste vi kommer på en bornholmsk bjergby. Byen har lidt over 700 indbyggere, som bor der året rundt. Dog lyser byen for alvor op i sommermånederne, i takt med turisterne kommer og sommerhusejerne kommer til øen.

Morgensang og Christiansø

Fra Gudhjem kan man sejle til Danmarks mest østlige punkt, Christiansø. Her bor lidt over 70 indbyggere, men i løbet af året kommer der op imod 70.000 besøgende. Man kan sejle fra Gudhjem til Christiansø året rundt. Om sommeren åbner der også en rute fra Allinge til Christiansø.

Hver morgen klokken 10.00 når båden sejler afsted, kan man opleve sang på Gudhjem havn. Det er de lokale der mødes for at synge et par sange, og ønske båden en god og sikker rejse. En hyggelig og anderledes aktivitet, som alle kan deltage i. Hvis ikke man ønsker at synge, kan man også blot nyde de andres sang.

Badesteder og restauranter

Provianten
En bar og restaurant med god beliggenhed nede ved Gudhjem Havn. Ejerne bor ovenpå det lille sted, hvilket giver det hele en hyggelig og privat atmosfære. På dage med godt vejr kan man sidde ude og nyde sin mad og drikke, mens man kan følge indsejlingen til Gudhjem Havn.

På menukortet har de få, men yderst velsmagende retter. Vinkortet er stort for et så lille sted, hvor det hovedsageligt er økologiske og biodynamiske vine.

Hver onsdag – året rundt – er der fællesspisning. Der tilbydes én ret, som serveres på fade og i store skåle. Folk placeres på langborde, hvilket giver en god dynamik og en god måde at møde nye mennesker på. Dette er et stort tilløbsstykke også for de lokale fra Gudhjem.

Norresan
En kombineret bar og café der har hjemme i et gammelt røgeri. Norresan ligger efter man er kørt igennem Gudhjem Havn, næsten på vej ud af byen. Stedet ligger ene og alene på den store græsplæne. Herfra har man udsigt til det nordlige Bornholm og Østersøen. Man kan også se ned til havnen af samme navn (Norresan), hvorfra man kan bade.

Norresan er oplagt hvis man skal have en kop kaffe og en kage, en mindre frokost, eller en gin & tonic om eftermiddagen.

Sol Over Gudhjem

Danmarks største kokke konkurrence finder sted i Gudhjem. Navnet er taget fra den kendte spise, Sol Over Gudhjem, der udover en røget sild består af rå æggeblomme, radisser og purløg.

Hvert år konkurrerer fire kokke på Gudhjem Havn om den eftertragtede 1. præmie. Alle skal lave en hovedret, mens det fra år til år, varierer om der skal laves en forret eller dessert. Det er kokke fra de største restauranter i Danmark der deltagere. På dommersiden er det niveauet over, da flere af dem er legender i branchen.

Dette gør Gudhjem til et stort samlingspunkt for dansk gastronomi i løbet af den weekend, når så mange fra branchen er samlet. Mens der konkurreres på den store scene, er der madmarked, hvor besøgende kan få smagsprøver samt købe produkter fra de små bornholmske producenter. Der er ligeledes rig mulighed for at købe frokost. Ikke mindst kan man smage nogle af de retter som kokkene laver til konkurrencen.

Siden 2016 har der udover hovedkonkurrencen også været en desserkonkurrence. Her er der ligeledes fire kokke, men der dystes udelukkende i det søde køkken. Dommerne er nye ift. hovedkonkurrencen, men de udmærker sig med deres kendskab til dessertkøkkenet.

Til hver udgave af Sol Over Gudhjem kårer man også årets nye danske produkt i madbranchen. Små fødevareproducenter har i løbet af året mulighed for, at indsende smagsprøver på deres produkter. En komité af kokke og folk fra fødevarebranchen vælger vinderen, der udover en pengepræmie, også får hjælp til afsætning af sit produkt på det danske fødevaremarked.