Cykle på Bornholm

Et paradis der bedst opleves på to hjul

RønneHasleAllinge-Sandvig

Ruten bevæger sig fra Rønne til Allinge-Sandvig via en etableret cykelsti. Fra Rønne cykler man igennem smukke Blykobbe Plantage inden man rammer Hasle. Byen er oplagt til overnatning, for dem der har børn med på cykelferien. Alternativt kan man benytte det til en frokost. Nord om Hasle cykler man igennem de to små fiskerlejer Helligpeder og Teglkås. Selve vejen slutter ved Gines Minde, men cykelstien fortsætter langs den imponerende klippekyst op til Jons Kapel. Her skal man trække cyklen op af den 115 meter lange trappe. Vejen er fantastisk smuk, men har man børn og evt. cykelanhænger med, kan det være man skal foretrække landevejen til denne dele af ruten nordpå.

Efter Jons Kapel fortsætter turen igennem stenlandskabet forbi Ringebakkerne granitbrud, fiskerlejet Vang og siden slotslyngen, som skogen hedder, der fører op til borgruinen Hammershus.
Stedet har en både blodig og spændende historie, og man imponeres altid over bygningsværkets storhed (det der er tilbage). Benyt lejligheden til at bevæge jer rundt på ruinen eller slå et smut forbi besøgscentret, hvor der er en lille udstilling samt mulighed for noget at drikke og spise.

Efter Hammershus kommer Sandvig. Her finder man en lille badestrand, som kan være rar at benytte efter mange timer i sadlen. I både Allinge og Sandvig findes der flere spisesteder, hvorfor der skulle være rig mulighed for at stille sulten efter en dags fysisk arbejde langs den bornholmske vestkyst.

Det er en strækning de fleste klarer på en dag, med flere gode pauser undervejs. Gør man det på en dag, så anbefaler vi at blive i Allinge-Sandvig to døgn. Både for at restituere, men også for at kunne nå at opleve Allinge-Sandvig.

Allinge-Sandvig – GudhjemSvaneke

Denne cykelrute følger østkysten, som for mange er den smukkeste kyststrækning på øen. Turen er ca. 30 kilometer lang. Man kan cykle det på en dag, men man kan også med fordel tage en overnatning i Gudhjem. Både Gudhjem og Svaneke er to meget charmerende byer, som er et besøg værd. De har hyggelige gader og stræder med bindingsværkshuse og små butikker og spisesteder.

Mellem Allinge-Sandvig og Gudhjem finder man Bornholms Kunstmuseum, der ligger ved Helligdomsklipperne. Dette er et besøg værd, og samtidig en mulighed for, at få strukket benene. I Gudhjem kan man yderligere få stillet sin kunstlyst, på bl.a. Oluf Høst muséet.

Selve ruten har en nedadgående hældning. Det betyder dog ikke, at der ikke er stigninger undervejs, for det er der, særligt omkring Helligdomsklipperne.

Rønne – Almindingen – Gudhjem

En cykeltur gennem Danmarks femte største skov, Almindingen, er en skøn afveksling fra de mange kystlandskaber man bliver eksponeret for.
Ud af Rønne følger man det gamle, nedlagte jernbanespor til Robbedale. Efter Vestermarie kommer man til kanten og starten af Almindingen. I 1800-tallet blev skoven indhegnet og dyrket af skovfoged Hans Rømer.

Øens højeste punkt ligger i Almindingen – Rytterknægten. Det er samtidgi ca. halvvejs, hvorfor det er et oplagt sted at tage et hvil. Om sommeren er der en kiosk der kan forsyne med drikke og søde sager. Har man brug for en frokost, kan man tage cyklen hen til Christianshøjkroen, der har et dejligt frokostkort.

Ude af Almindingen er Østerlars den første by man kommer til. Rundkirken er byens største varetegn. Kirken er fra 1100-tallet og en af øens fire rundkirker. Besøg kirken og hør om den spændende historie om kirkens funktion under krigen.

Efter Østerlars kommer Kobbedalå og vandfaldet Stavehøl, som er en af øens smukke sprækkedale.

Overnat i Gudhjem og besøg de gode spisesteder byen tilbyder.

Allinge-Sandvig – Almindingen – Åkirkeby

Cykelruten begynder på den nordlige del af øen, hvor terrænet er lidt mere kupperet. Start med at udforske helleristningerne, som man finder bag Allinge-Sandvig. Helleristningerne er et levn fra Bronzealderen, og er malerier/tegninger direkte på klippestenene.

Cykler man videre kommer man til Olsker, hvor en anden af øens fire rundkirker står. Kirken befinder sig 113 meter over havets overflade, hvilket giver en smuk udsigt over land og hav. I godt vejr kan man selv herfra, skimte Christiansø mod øst.

Fortsæt sydover mod Rutsker Højlyng og Spelling Mose. Her kan man oplevet fredede naturseværdigheder og naturlandskaber der tidligere var mere udbredt på Bornholm, men nu kun befinder sig heroppe.

Forsæt igennem Almindingen, hvor Åkirkeby venter syd for Almindingen.

Rønne – Rø – Helligdommen

På denne cykeltur følger man øens gamle jernbanespor. I 1900-tallet fandtes der togforbindelse mellem Rønne og Sandvig, samt Gudhjem og Nexø. Jernbanen eksisterede indtil 1968. Det er på disse gamle spor (asfalteret), at cykelruten nu går sin vej.

Første del går via Nyker, hvor øens tredje og mindste rundkirke ligger.
Efter Klemensker, hvor øens verdenskendte mejeri ligger, fortsætter man via de gamle jernbane. Også på denne rute kommer man forbi Rutsker Højlyng og Spelling Mose. Fra Plantagen er der nedadbakke til det smukke Kunstmuseum – Som altid anbefaler vi et stop her.

Gudhjem er byen nærmest helligdomsklipperne. Her finder man et varieret udbud fra ferielejligheder til vandrerhjem og hotel.

Rønne – Almindingen – Årsdale 

Efter at have taget samme tur ud af Rønne som de foregående ruter vi anbefaler, cykler man i Almindingen forbi Lilleborg. Et lille bygningsværk/ruin, hvor der ikke er meget tilbage. Lilleborg er fra 1150 og var kongens borg, dengang da Hammershus tilhørte ærkebiskoppen.

På vej ud af Almindingen kommer man til Ølene. Et vildtreservat som er lukket for for offentligt adgang. Dette for at skabe optimale forhold for fuglelilvet på Bornholm. Man kan dog betragte reservatet fra fugletårnene i henholdsvis nord- og sydøst.

Inden man kommer til Årsdale skal man igennem paradisbakkerne. Et smukt kuperet terræn med flere af øens mange sprækkedale. Når man har klaret sig igennem dette ankommer man til den lille fiskerby Årsdale, hvor man kan få stillet sin sult.

Overnatning bør finde sted i Svaneke, som er den nærmeste by fra Årsdale, mindre end fem kilometer væk.